Gragnano pasta

Pastan i Italien har regional karaktär. Form, konsistens och tillhörande såser beror på lokala råvaror, lokala traditionella recept samt folks egen fantasi. Pasta di Gragnano av durumvete tillverkas i Neapelprovinsen enligt traditionella metoder som varit i bruk sedan början av 1900-talet. Grunden i tillverkningen är den långa torktiden vid låga temperaturer och formningen med traditionella brons munstycken. Resultatet är en pasta med markant skrovlig yta vilket ger bättre sammanfogning till såsen. Den låga temperaturen gör att pastan inte är pastöriserad vilket i sin tur gör att den behåller sin naturliga smak.

Afeltra är ett välkänt namn i Gragnano-världen som bekräftar hög kvalitet på pastan. Denna pasta anses vara för finsmakaren och är inkluderad i Slow Food rörelsen. Man har bytt ut de föråldrade produktionssystemen med moderna maskiner utan att kompromissa de traditionella metoderna och respekt för den tiden det tar att producera en hög kvalitativ Afeltra Gragnano pasta.

 

Tips:

När man väljer pasta gäller det att kombinera rätt format till rätt sås. Pasta passar bra till såväl grönsaker, fisk, skaldjur och kött. Men det är inte slumpmässigt! Det finns regler som för en infödd italienare är undermedvetet självklara medan vi andra måste samla information och skaffa oss erfarenhet. Men man måste även använda sig av kreativitet och associationer för att göra nya kulinariska upptäckter. Varje form av pasta kräver dessutom olika koktider, beroende på konsistens pasta. Andra faktorer spelar också en viktig roll, exempelvis klimatförhållanden, värmen av brännaren, utomhus luftfuktighet och mängden vatten du använder för att koka pastan. På paketet står skrivet ett minimum och ett maximum antal minuter för tillagningstiden. Här gäller det att smaka av däremellan och häll av vattnet när pastan är ”al dente”. ”Al dente” är italienska för ”mot tanden”, vilket betyder att pastan ska ge ett ordentligt tuggmotstånd.