Nya ostar från Veneto!

Latteria Perenzin

Ett historiskt mejeri beläget i Veneto i norra Italien där Carlo Piccoli och Emanuela Perenzin arbetar hårt för att bibehålla standarden av produktionen som bevarats i flera generationer. Dem har belönats med många titlar för sin utbildning och kunskap inom osttillverkning och är några av Italiens främsta på att omvandla noggrant utvalda råvaror till ostar som har tydliga och karakteristiska smaksättningar. 

San Pietro i bivax

En underbar komjölksost lagrad ca 7 månader upp till ett år. För att skapa en bra ost behövs först en riktigt högkvalitativ mjölk och det urvalet är bara en av många som Latteria (mejeri) Perenzin gör med största noggrannhet och passion. År 2015 kammade San Pietro i bivax hem två priser i Global Cheese Awards: Superguld samt Bästa osten i Europa. Osten som är täckt i bivax är högt uppskattad i ostvärlden och den tekniska färdigheten som behövs är imponerande.

Det klargula vaxet från bin omger San Pietro med dofter av bivax, honung och vanilj. Den halmgula ostmassan ger aromatiska toner av bivax och sötma som påminner om honung, vilket ger en fin kontrast till sältan i den lagrade osten. Effekten av bivaxet under lagringen gör att fukten stannar i osten vilket ger resultat av en ovanligt silkeslen textur för att vara en så pass lagrad ost.

Ekologisk berusad Montasio med Glera druva

Osten Montasio föddes i början av årtusendet och tillhör den stora familjen av alpina ostar. Under den tiden var det ett bra sätt att lagra en färskvara såsom mjölk, under låga produktionstider på året. På den tiden var det benediktmunkar från klostret Moggio Udinese som påbörjade produktionen av Montasio-osten och idag används klostret av Clarisse nunnor. Idag har tekniken av produktionen utvecklats samtidigt som dem behållit konceptet om det ursprungliga produktionsflödet.

Vårt urval av Montasio är en ekologisk berusad sådan som lagras 7 månader upp till ett år. Det kallas berusad ost när man under en tid av lagringen täcker osten med urlakade druvor. Detta började som ett sätt att förr i tiden dölja ostarna från plundrare så dem gömdes under täcken av druvor. Denna täcks ca 15 dagar av Glera druvor, samma vita druva man gör Prosecco-vin utav. Osten doftar intensivt och fruktigt och smaken är en mycket behaglig och välsmakande ost som har tydlig berusad smak av vin.